Amerika-correspondenten Greet De Keyser (VTM) en Tom Van de Weghe (VRT) over de smerigste verkiezingscampagne aller tijden

Humo, 31 oktober 2016 ( één week voor de verkiezingen)

 

“Je kan soms niet geloven wat je te horen krijgt als je met die-hard fans van Trump praat. Ze spreken over een nieuwe revolutie, waarbij veel doden zullen vallen”

 

eigen foto

eigen foto

VTM-correspondente Greet De Keyser (53) is al aan haar vijfde presidentsverkiezingen toe, maar dat kan het enthousiasme niet drukken. ‘Ik ben heel druk met het regelen van tickets’, zegt ze vanuit Washington waar ze sinds 1999 woont. ‘We reizen beide kandidaten in de laatste rechte lijn achterna. Eerst naar North Carolina, een strijdstaat  waar Hillary voor het eerst met Michelle Obama op het podium zal verschijnen. Trump heeft zijn programma voor de laatste tien dagen nog niet bekend gemaakt, knap lastig om onze odyssee te plannen’. Waar ze zich op dinsdag 8 november zal bevinden,  dat ligt wel al vast. De Keyser covert Election Day vanuit het Hillary-kamp, haar jongere collega Romina Van Camp vat post in het Trump-hoofdkwartier. Ze ontkent het niet, we mogen daarin een vingerwijzing voor de verkiezingsuitslag zien.

Niet minder druk is VRT-correspondent Tom Van de Weghe(41). Vorige jaar sloot hij zijn correspondentschap in Washington af met een uitputtende ronde van Amerika, te boek gesteld in het pas verschenen ‘Tom in alle staten’. Ook in deze campagne trekt hij kriskras door Amerika, als een bal in een flipperkast.  We kregen hem pas na een wilde achtervolging te pakken tijdens een reportage in Memphis-Tennessee.

 Hillary ligt in de peilingen een straatlengte voor op Trump. Is de race al gereden?

De Keyser: ‘Daar begint het steeds meer op te gelijken. Er zijn heel veel peilingen, maar met een gemiddelde voorsprong tussen 8 en 12 procent op minder dan twee weken voor de verkiezingen, zit Hillary op rozen. Voor het eerst geven zelfs conservatieve peilingen haar een lichte voorsprong, een feit dat Trumps campagneleider schoorvoetend heeft toegegeven. Trump verwijst graag naar het Brexit-referendum, waar de peilingen er grandioos naast zaten. Die vergelijking gaat echter niet op, daarvoor is de kloof te groot’.

Van de Weghe: ‘It ain’t of till it’s over.  De meeste peilingen geven Clinton een ruime voorsprong. Maar er zijn ook enkele peilingen die een nek-aan-nek race voorspellen. Of die Trump weer zien bijbenen. Dé vraag van deze verkiezing blijft of er genoeg kiezers komen opdagen. Het gevaar voor Clinton met al die goede peilingen bestaat erin dat veel Amerikanen zeggen: it’s a done deal, ik doe geen moeite om te gaan stemmen. Clinton kan elke stem gebruiken, maar veel kiezers zijn niet gemotiveerd. Zoals de Afro-Amerikanen die ik onlangs in Ferguson weer heb opgezocht. En als dan de zogenaamde ‘stille meerderheid’ waar Trump op rekent, vanuit de kieren en spleten van Amerika opstaat, de blanke laaggeschoolde arbeidersklasse die genoeg heeft van het systeem maar die te verlegen is om dat ook openlijk te zeggen, dan kunnen we misschien toch nog voor een verrassing staan op 9 november.

HUMO: volgens Amerika-watchers kan alleen een ‘zwarte zwaan’, een onverwachte gebeurtenis zoals een terreuraanslag,  Hillary nog van de overwinning houden.  Akkoord?

Van de Weghe: ‘Daar houden we allemaal rekening mee, ja. Dat kan een zware aanslag zijn, een ongeval of ziekte. Niets valt uit te sluiten, zeker niet in de meest bizarre verkiezingsrace sinds decennia. Amerikanen zijn dol op complottheorieën. Iemand vertelde me dat hij ervan overtuigd was dat Poetin een Mexicaans doodseskader zou betalen om op de grens met de VS een bloedbad aan te richten, zodat Mexicaanse illegalen met de vinger gewezen worden en Trump gelijk krijgt om een muur te bouwen op de grens’

De Keyser: ‘Er kan altijd iets gebeuren, een aanslag, al dan niet op een van de kandidaten. Maar om in deze fase nog een beslissende invloed te hebben, zou het al om erg zware terreurdaad moeten gaan, genre 9/11. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk, maar toch houd ik nog een slag om de arm. Trump oefent nog altijd een enorme aantrekkingskracht uit, dat heb ik de voorbije weken zelf kunnen vaststellen. Hij vult grotere zalen dan Hillary en wekt veel meer enthousiasme. Toch nog even afwachten tot 8 november dus’.

Van de Weghe: ‘We hebben al een October Surprise gekregen, de video met de sexistische uitspraken van Trump. Er kan dus ook nog een November Surprise komen. Zelfs natuurgeweld kan in extremis roet in het eten gooien van de kandidaten, kijk maar naar superstorm Sandy vier jaar geleden’.

HUMO: Trump is er tijdens drie televisiedebatten niet in geslaagd Hillary aan het wankelen te brengen. Is hij als debater door de mand gevallen?

De Keyser: ‘Absoluut, hij blonk vooral uit door negatieve eigenschappen, zoals een stuitend gebrek aan dossierkennis en zelfbeheersing. Trump heeft zich compleet misrekend. Hij dacht dat cijfers en feiten voor het publiek niet belangrijk waren, hij zou het debat wel overheersen met zijn larger than life-persoonlijkheid. Met als resultaat dat hij allesbehalve presidentieel overkwam, zeker naast een professionele debater en door de wol geverfde politica zoals Hillary’.

Van de Weghe: ‘Trump is met ogen open in de vallen getrapt die Clinton voor hem had uitgezet. Haar plan is perfect uitgekomen: de echte Trump laten zien, de man die zichzelf niet kan beheersen en vanalles uitkraamt dat nergens op slaat. Het ligt natuurlijk ook aan zijn slechte voorbereiding. Clinton verdween voor ieder debat telkens een week van het toneel, maar Trump  bleef campagne voeren, dwars tegen het advies van zijn campagnestaf in. Toch had ik gedacht tijdens de debatten een presidentiële Trump te zien, eentje die de verwijten van zijn schouders laat glijden en af en toe ook eens lacht. Heb jij Trump zien lachen? Nauwelijks. Zijn mimiek sprak boekdelen, dat getrokken zuurpruimgezicht, dat gesnuif, de haat die hij met zijn ogen op Clinton afvuurde. Dat werkt averechts op de kijker’.

 

IMG_2503

Greet De Keyser: “Het ergste vond ik zijn uitspraak over verkiezingsfraude. Daar was ik echt door geschokt, net zoals miljoenen Amerikanen. Met zo’n uitspraak blaas je het vertrouwen in de democratie op”

HUMO: niemand trekt de ervaring en dossierkennis van Hillary in twijfel, wel haar persoonlijkheid. Is ze erin geslaagd het kille imago van harde, geslepen en niet helemaal betrouwbare politica te doorbreken?

De Keyser: ‘Nee. Hillary blijft Hillary, een pedante professor die ons vanachter de katheder wat hooghartig toespreekt. Een warme uitstraling zal niemand haar ooit kunnen toedichten. Ze blijft verbazingwekkend veel aversie opwekken, ook al ligt ze op kop in de peilingen en wordt ze meer dan waarschijnlijk de volgende president van Amerika. Haar voornaamste troef is eigenlijk dat ze Donald Trump niet is’.

Van de Weghe: ‘Meer dan 6 op de 10 Amerikanen moeten haar niet. Ze lijkt koud, berekend, gehaaid en komt bij vele kijkers over als een schreeuwerige heks. Da’s het drama van Clinton: de onpopulariteit van wellicht de meest gekwalificeerde Amerikaanse presidentskandidaat ooit. Zelfs haar eigen campagneteam zet vraagtekens bij haar oprechtheid en eerlijkheid, zo leren we uit de gelekte WikiLeaks-emails.  De zwevende kiezer lust overigens geen van beide kandidaten. In debatten scoorden Clinton en Trump alleen bij hun eigen publiek, ze haalden weinig of geen nieuw volk binnen.

HUMO: klinkt alsof de Amerikanen op 8 november moeten kiezen tussen pest en cholera..

Van de Weghe: ‘De verdeeldheid in Amerika is ontzettend groot,  maar de meeste Amerikanen zijn het er wel over eens dat deze verkiezingen ‘a bad crop’ zijn, een slechte oogst. Zoiets als kiezen tussen sterven aan een hartaanval of aan kanker. Vooral jongeren zijn ontgoocheld, zij zagen in Bernie Sanders de grote messias van Amerika. Maar er bestaat wel degelijk hoop dat de volgende oogst beter wordt. “We moeten het gewoon uitzitten”, is de teneur, “wie het ook wordt”. Ik vrees echter  dat de opkomst historisch laag zal zijn, want de kiezers zijn absoluut niet gemotiveerd’.

De Keyser: ‘Ik hoor het voortdurend van vrienden of mensen die ik tijdens reportages spreek. Kiezen voor Hillary, dat is kiezen voor het kleine kwaad om het grote kwaad te vermijden. Ik proef daarin een enorme frustratie. Hillary aan de macht, dat betekent eigenlijk een verlenging van het Obama-tijdperk. Dat is niet wat de Amerikanen willen, er leeft in dit land een diep verlangen naar change, verandering. Vooral op economisch vlak moet het roer om, er is een grote vraag naar een rechts koerswijziging zoals door Trump wordt bepleit. Geen belastingverhoging, geen minimumloon, investeringen aanmoedigen, protectionisme, dat klinkt vele Amerikanen goed in de oren. Alleen: Trump scoort er niet mee, omdat zijn persoonlijkheid zijn programma volledig overschaduwt. Heel wat kiezers die straks tegen heug en meug voor Hillary gaan stemmen, hopen dat ze als president die economische bocht toch zal nemen. Ze rekenen daarbij op haar running mate Tim Kaine, een eerder rechtse Democraat. Voor Hillary is het een moeilijke spreidstand, want ze heeft ook de linkse stemmen van Bernie Sanders hard nodig. Tot 8 november alleszins’.

HUMO: is presidentskandidaat Trump niet het beste wat Hillary kon overkomen?

De Keyser: ‘Oh ja. Tegen een gematigde Republikein zou ze het veel moeilijker hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan Mike Pence, Trumps running mate die een heel sterke indruk heeft gemaakt en ook veel respect bij Democratische kiezers geniet. Vergeet niet dat Hillary ook bij vele Democraten een slechte naam heeft. Draai of keer het zoals je wilt, ze draagt een parfum van affairisme met zich mee. De recente WikiLeaks-files hebben nog maar eens het vermoeden bevestigd dat ze als minister van buitenlandse zaken haar positie heeft misbruikt om donoren te werven voor de Clinton Foundation. Maar haar twijfelachtige reputatie gaat veel verder terug, naar het begin van de opmars van het koppel Bill en Hillary. Het Whitewater-schandaal in Arkansas, daar zat ze ook al tussen’.

Van de Weghe: ‘Ik heb het altijd gezegd: was een kandidaat zoals Marco Rubio iets rijper en beter voorbereid, dan had hij Clinton met de ogen dicht verslagen. Zelfs Ted Cruz had dat gekund, maar vooral tegen John Kasich, de gematigde Republikeinse gouverneur van Ohio, waren de Democraten kansloos geweest. Dus ja, ze mogen Trump dankbaar zijn als ze na 8 jaar Obama opnieuw het Witte Huis veroveren. Statistisch gezien is dat redelijk uniek, en het doet sommige Amerikanen vermoeden dat het alweer om een groot complot gaat. Trump, ooit zelf Democraat, is het “paard van Troje” Hij wou eigenlijk nooit president worden, maar hij heeft er alles aan gedaan om de Republikeinse nominatie te verzilveren om daarna de race te verliezen. Misschien komt de echte waarheid ooit nog aan het licht.

HUMO: behalve door WikiLeaks werd Hillary ook achtervolgd door emailgate, de controverse rond het bewaren van officiële mails op haar privé-server tijdens haar periode als minister van buitenlandse zaken. Toch hebben die affaires haar nauwelijks beschadigd. Is Hillary uit teflon opgetrokken of heeft Trump zijn munitie slecht gebruikt?

Van de Weghe: ‘Eerlijk gezegd: tot nog toe hebben de onthullingen van WikiLeaks niet het beloofde vuurwerk opgeleverd. Zelfs de Trump aanhang noemt het ontgoochelend. Much ado about nothing. Vandaar dat  Trumps campagneteam er spaarzaam mee omspringt, schieten met losse flodders schieten is belachelijk’.

De Keyser: ‘Trump heeft het wel geprobeerd, maar hij er is niet in geslaagd Hillary pijn te doen. Zijn eigen domme schuld. Door zelf voortdurend bommetjes te droppen of uit de bocht te vliegen, heeft hij de aandacht van Hillary’s zwakke plekken afgeleid. Er werd tijdens de debatten wel over emailgate gesproken, maar de media pikten andere thema’s op. Trump en de vrouwen, of zijn uitspraak dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen. Ook hier is hij als debater tekort geschoten. Tijdens het laatste debat heeft de moderator Hillary emailgate expliciet voor de voeten gegooid. Een open kans voor Trump, maar hij heeft ze laten liggen. Hillary was natuurlijk zo handig om het gesprek binnen de kortste keren naar een onschuldig thema te verleggen. Daar is ze een meester in, Saturday Night Live heeft er een geweldige sketch over gemaakt. Check it out, je vindt het wel op YouTube.

Van de Weghe: ‘Alles is georchestreerd in zo’n campagne. Ongeveer gelijktijdig met WikiLeaks zagen we dat seksistische filmpje van Trump opduiken. Een schitterend afleidingsmanoeuvre natuurlijk. De Amerikaanse media springen sowieso vlugger op Trump dan op Hillary, omdat het beter verkoopt. Tijdens de voorverkiezingen heeft hij daar zijn voordeel mee gedaan, maar nu kan Clintons campagneteam die mediafixatie tegen hem gebruiken’.

HUMO: heeft Bill Clinton in deze campagne een rol gespeeld?

Van de Weghe: ‘Bill blijft nog altijd een van populairste Amerikaanse presidenten ooit, maar zijn vrouwenaffaires waren in deze campagne een gifappel. Hij had Hillary’s grootste bondgenoot kunnen zijn, maar bleek in de praktijk vooral haar achilleshiel. Trump heeft voortdurend geprobeerd de Bill-factor uit te spelen. Dat slaat aan, ondervind ik als met kiezers praat. “Bij Trump zijn het woorden’, hoor ik vaak over zijn vrouwenaffaires, ‘bij Bill zijn het daden, en dat is veel erger.” Ik kijk vooral uit naar zijn rol als First Man als Hillary het Witte Huis verovert. Hij zal een ongeziene invloed uitoefenen, en zijn ervaring zal handig van pas komen om bijvoorbeeld de economie uit het slop te halen.

De Keyser: ‘Bill heeft volgens mij nauwelijks meegespeeld, in tegenstelling tot president Obama. Maar eigenlijk heeft Michelle het meest van allemaal gewogen op de campagne. De first lady is erg populair, ze is een van de weinige Democraten die de partijgrenzen kan overstijgen.

 

eigen foto

eigen foto

HUMO: gaat ze het voorbeeld van Hillary volgen? Zich als gewezen first lady in de politiek lanceren? Er gaan nu al geruchten dat ze een zitje in de senaat ambieert…

De Keyser: ‘Zelf ontkent ze dat in alle toonaarden. Er is trouwens een belangrijk verschil. Hillary speelde al tijdens het presidentschap van Bill een politieke rol, ze heeft in de campagne trouwens vaak naar haar ziekteverzekeringsplan uit 1993 verwezen. Michelle heeft haar rol anders ingevuld, ze wierp zich wel op in de strijd tegen obesitas, maar bemoeide zich niet met politiek. Maar wat niet is kan nog komen. Ze is zeker in staat om later een gooi te doen naar een senaatzetel’.

Van de Weghe: ‘Je kunt er niet naast kijken: ze schittert tijdens de campagne. Ik zag haar vanop de eerste rij aan het werk tijdens de Democratische conventie in Philadelphia. Ze blies iedereen omver met haar speech, behalve haar echtgenoot die nog beter deed (lacht). Maar wat een talent, wat een dame! Toch we vergissen ons in haar: Michelle is geen politiek beest zoals Hillary.  Ze houdt niet van de politieke spelletjes in DC, en ze heeft al ontelbare keren herhaald dat ze zich nooit kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Hoewel, als ik de voorbije jaren iets uit de Amerikaanse politiek heb geleerd, dan is het wel dat je nooit nooit mag zeggen’.

HUMO: deze campagne was de smerigste ooit, zelfs op de jongste, verzopen editie van Rock Werchter werd niet met zoveel modder gegooid. Wat was voor jullie het dieptepunt?

De Keyser: ‘We zijn natuurlijk wel wat gewoon. John McCain die John Kerry verwijt dat hij zijn Purple Heart in Vietnam niet heeft verdiend, dat was al erg laag. Bijzonder aan deze campagne is het moment waarop het moddergooien is losgebarsten. Trump heeft meteen de toon gezet, van in het begin van de voorverkiezingen. De kleine handjes van Rubio, lying Ted, hij speelde de hele tijd op de man. Bijzonder grof was de manier waarop hij de media uitschold. Maar een dieptepunt? De vrouwenhistories vond ik heel grof. Nu eens ontkende Trump de aantijgingen, dan weer begon hij de slachtoffers te beledigen. Grof maar ook erg dom, want op die manier hield hij die verhalen zelf in de media. Het ergste echter vond ik zijn uitspraak over verkiezingsfraude. Daar was ik echt door geschokt, net zoals miljoenen Amerikanen. Met zo’n uitspraak blaas je het vertrouwen in de democratie op’.

Van de Weghe: ‘Amerika heeft natuurlijk een lange traditie van smerige presidentiële campagnes,  zelfs tussen founding fathers zoals Thomas Jefferson en John Adams ging het er al ruw aan toe. De Amerikanen hebben ook al Nixon met zijn Watergate meegemaakt, een dreun voor het geloof in eerlijke politiek waarvan het land zich nooit helemaal hersteld heeft.  Maar zo plat en laag bij de gronds zoals nu, waar het gaat over de lengte van penissen en het grijpen van kutjes?  Nee,  dat is ongezien. Toch is het dubbel, vele Amerikanen zijn gechoqueerd, maar tegelijkertijd vinden ze het geweldig  entertainment. Uiteindelijk zijn deze verkiezingen verworden tot één grote reality show die miljarden opbrengt. Het doet weinig goeds vermoeden voor de volgende races’.

HUMO: Trump zaait twijfel over het aanvaarden van een nederlaag. Dreigen er rellen als de verkiezingsuitslag bekend raakt?

Van de Weghe: ‘Trump is een vechter, zijn hele leven lang al. Verliezen staat niet in zijn vocabularium, dat is synoniem voor vernedering.  Hij zal er alles aan doen om gezichtsverlies te vermijden, ook als dat gepaard moet gaan met onrust of rellen.

De Keyser: ‘Niet als Hillary met een landslide wint, zoals velen verwachten. Maar als het een close call wordt, zal Trump op zijn minst op hertellingen aansturen. Er wordt hier vaak verwezen naar de verkiezingen van 2000. In Florida werd toen een hertelling bevolen, nadat een probleem met de stemcomputers werd vastgesteld. Dat is allemaal zonder rellen verlopen, maar in feite gaat die vergelijking niet op. In 2000 was er geen stemmingmakerij, George Bush noch Al Gore hadden op voorhand twijfels gezaaid over de eerlijkheid van de stembusgang. Dat is precies wat Trump wel de hele tijd doet’.

Van de Weghe: ‘Je kan soms niet geloven wat je te horen krijgt als je met die-hard fans van Trump praat. Ze spreken over een nieuwe revolutie, waarbij veel doden zullen vallen. De woede en de haat zit heel diep in dit land, en komt nu aan de oppervlakte. Om dat begrijpen moet je ver teruggaan, naar de New Deal van Franklin Delano Roosevelt, toen veel Amerikanen uitkeringen begonnen krijgen. Haaks op de American Dream, volgens veel Amerikanen hoort een overheid niets uit te delen, want iedereen moet zichzelf redden. Die woede heeft de voorbije decennia een contrarevolutie ontketend die steeds sterker wordt, naarmate meer Amerikanen uitkeringen ontvangen. Trump exploiteert die nostalgisch sentimenten. Maar als hij het niet deed, dan zou een andere populist het wel proberen. Dit zijn niet de Verenigde Staten, maar de Verscheurde Staten. Al van bij de oprichting, maar nu is het deksel van de stoomketel gevlogen’.

IMG_1979_Snapseed

Van de Weghe: “De wereld zal heus niet vergaan als we een president Trump krijgen. Het zal mogelijk zelfs een aantal zaken in beweging zetten”

HUMO: komt de Amerikaanse democratie hier beschadigd uit?

De Keyser: ‘Als Trump wordt weggeblazen, zie ik geen probleem. Toekomstige kandidaten zullen wel twee keer nadenken vooraleer ze zijn stijl imiteren. Maar wie hier wel beschadigd uitkomt, is de Republikeinse partij. Op 8 november wordt ook het volledige Huis van Afgevaardigden en een derde van de senaat vernieuwd. Ook daar zien de peilingen er voor de Republikeinen desastreus uit. Hun meerderheid in het Huis komt niet meteen in gevaar, maar zal fors krimpen. De Senaat daarentegen dreigt wel in handen van de Democraten te vallen’.

Van de Weghe: ‘De Amerikaanse democratie heeft al voor hetere vuren gestaan, ze zal dit wel overleven. Maar het is hoog tijd voor zelfonderzoek: is dit kiessysteem met twee grote partijen nog adequaat? De roep om een grote derde of vierde partij wordt steeds luider. Alleen moet daarvoor het hele kiesstelsel worden omgegooid en de grondwet worden aangepast. En laat dat nu geen vodje papier zijn voor de Amerikanen, maar een heilige tekst waar je zo min mogelijk aan raakt’.

HUMO: een opmerkelijke bijrol in deze campagne werd vertolkt door… Vladimir Poetin. Weinigen twijfelen eraan dat Rusland de hand heeft in de stroom Hillary-beschadigende e-mails die door WikiLeaks werden gelekt. Een poging van Rusland om de balans in het voordeel van de Moskou-vriendelijkere Trump te doen kantelen, zo wordt gezegd. Heeft dat gespeeld?

De Keyser: Nee, er is trouwens geen enkele aanwijzing dat Trump persoonlijk bevriend zou zijn met Poetin. Diplomatiek speelt het wel, de affaire zet de gespannen relaties met Rusland nog meer onder druk’.

Van de Weghe: ‘Trump heeft nooit onder stoelen of banken dat hij autoritaire figuren zoals Poetin best cool vindt. En inderdaad, het zouden Russen zijn geweest die de e-mails van de Democratische partijtop hebben gehackt. Echte bewijzen heb ik nog niet gezien, maar het past natuurlijk perfect in het plaatje van Rusland. Liever Trump dan Clinton in het Witte Huis, een man die het op een akkoord met Rusland wil gooien. Als slavist ken ik Rusland goed genoeg om te beseffen dat ze daar perfect toe in staat zijn’.

HUMO: wordt Amerika onder president Hillary Clinton een ander land?

 Van de Weghe: ‘Ik vrees dat de loopgravenoorlog tussen Republikeinen en Democraten alleen maar erger zal worden. Clinton trekt natuurlijk  met tonnen ervaring naar het Witte Huis. Ze heeft geen leerschool meer nodig en heeft in het verleden al bewezen dat ze compromissen kan sluiten. Maar je moet wel met twee zijn om tot een akkoord te komen. Wat me verontrust is dat de politieke kloof nu ook op de bevolking is overgeslagen. Ik sprak in Memphis met een Republikeinse vrouw die zich tegen Trump had gekeerd en pardoes de helft van haar Republikeinse vrienden verloor. De wederzijdse afkeer zit heel diep’.

De Keyser: ‘Ik verwacht geen revolutie. Naar alle waarschijnlijkheid zal Hillary de lijn van Obama doortrekken. Misschien wordt haar grootste ingreep wel de samenstelling van het Hooggerechtshof, een instantie waarvan het belang niet kan worden overschat. Er staat al een vacature open, en in de komende jaren moeten nog meer rechters worden vervangen. Voor Clinton een buitenkans om invloed op lange termijn uit te oefenen, want rechters van de Supreme Court worden voor het leven benoemd’.

HUMO: stel dat het toch Trump wordt. Moeten we dan als Europeanen bang worden?

De Keyser: ‘Ik zie geen reden tot paniek. Trump zal de strijd tegen de terreur opvoeren en ons daar meer doen voor betalen. Maar voor de rest? Hij wil de immigratieregels aanscherpen, maar daar zullen Europeanen weinig hinder van ondervinden. Volgens doemdenkers zal president Trump aan de lopende band oorlogen en conflicten ontketenen. Dat geloof ik niet, daarvoor bevat het Amerikaanse systeem teveel checks and balances. Natuurlijk ken ik het ultieme schrikbeeld: Trump als kolerieke, onberekenbare president die met één vinger het Amerikaanse atoomarsenaal kan activeren. Science fiction, zo’n kamer met een rode knop bestaat niet. Maar eigenlijk zijn dit soort hersenspinsels tijdverlies. De kans dat hij president wordt is uitermate klein’.

Van de Weghe: ‘Ach, ik gooi graag de knuppel in het hoenderhok. De wereld zal heus niet vergaan als we een president Trump krijgen. Het zal mogelijk zelfs een aantal zaken in beweging zetten. Dat kan je als gevaarlijk interpreteren, maar ook als iets positiefs. Misschien worden we in Europa eindelijk wakker. Trump wil regeren als een zakenman,  ook als het over de Navo gaat. Hij krijgt daarvoor veel applaus, vele Amerikanen beschouwen ons Europeanen al langer als verwende kinderen die altijd de hand ophouden maar zelf nooit iets geven. Een alliantie Trump-Poetin zou Europa kunnen verplichten eindelijk werk te maken van een eigen leger.  Maar afgaande op de laatste polls zijn we nu wel heel hypothetisch bezig. Onder president Clinton zal er voor Europa weinig veranderen en kunnen we rustig verder slapen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.